وب سایت پرنیان آرامش
  • محتوا
  • مجله خبری
  • درخواست مشاوره
  • بولت ژورنال
  • مهارت های زندگی
  • دوره آموزشی
  • مراقبه
  • موسیقی
  • کلید کتاب
  • عرفان و ادب
  • شرح مثنوی
  • پادکست پرنیان
  • پنل کاربری
  • برگشت به سایت
وب سایت پرنیان آرامش

10 نکته در مورد جملات تاکیدی


مطالب آموزشی / زندگی / 10 نکته در مورد جملات تاکیدی
10 نکته در مورد جملات تاکیدی

668 بازدید

جملات تاکیدی چه هستند ؟ آیا تاثیر دارند ؟ یا فقط یک شعار بی اثر هستند ؟ چگونه از آنها استفاده کنیم که موثر باشند ؟ یکی از تمرین های قدیمی و ساده در مباحث انگیزشی و آرامشی ، جملات و عبارات تاکیدی هستند . در این مقاله به بررسی دقیق تر این موضوع پرداخته و میزان اثربخشی آنها را بررسی می کنیم .

 جملات تاکیدی چه هستند ؟

جملات تأکیدی ( affirmations ) عباراتی هستند که با تکرار آنها در مسیر رسیدن به اهداف خود قرار می‌گیریم. در حقیقت با نوشتن و بر زبان آوردن این جملات ، با ضمیر ناخودآگاه خود ارتباط برقرار می‌کنیم و از این طریق باورها و خواست درونی‌مان را به خود یادآوری می‌کنیم.

بقول بعضی بزرگان ،  جملات تاکیدی راهی برای بازگشت به خویشتن واقعی هستند. چیزی که از آن دور شده ایم و با کمک این عبارات می توان به آن خود واقعی ، رجوع کرد .

آیا جملات تاکیدی موثر هستند ؟

قدرت و تاثیر کلمات بر انسان ثابت شده است . احتمالا عبارت " فیل صورتی راه راه " را شنیده اید . اگر این عبارت را ده بار تکرار کنیم تصویر فیل صورتی راه راه در ذهنتان تداعی می شود . موجودی که اصلا در دنیای واقعی وجود ندارد ! این نشان دهنده قدرت و تاثیر کلمات است . از سوی دیگر ، اطراف ما پر شده از جملات منفی و دلسرد کننده . کلمات زیر را چند بار تکرار کنید:

عصبی ، ترسو ، بی عرضه ، وحشت زده ، خشن ، شلوغ ،خسته‌کننده، بی‌ دست‌وپا،اندوهگین، پرخاشگر، ، مزخرف، نفرت‌انگیز و ….

الان چه احساسی دارید؟ آیا احساس سردی و کسالت و خمودگی می‌کنید؟ آیا احساس می‌کنید انگیزه‌ی خود را از دست داده‌اید؟ انرژی‌تان چی، کاهش یافته یا افزایش؟

حال چشمان خود را ببندید و چند نفس عمیق بکشید. چشمان خود را باز کنید و به مدت چند دقیقه عبارات تاکیدی مثبت زیر را بخوانید:

زیبا ، جذاب ، شگفت‌انگیز، پرانرژی، شاداب،سرحال ، سرزنده ، پرانرژی ، باهوش ، قوی ، با طراوت، لذت‌بخش، خوشحال، شکوفا، خندان، مرتب و ...

نسبت به بار اول چه احساسی دارید؟آیا حال‌تان بهتر نیست؟ متوجه قدرت کلمات بر ذهن و روح‌تان شدید؟ تأثیر کلمات بر ذهن را دست‌کم نگیرید. تکرار جملات تاکیدی ثروت ، به راحتی جایگزین احساسات و عواطف منفی شده و اعتماد به نفس و عزت نفس شما را بهبود می‌بخشند.

چگونه اثربخشی جملات تاکیدی را افزایش دهیم ؟

نکته اول : ارتباط احساسی با جملات تاکیدی

فرض کنید شخصی تا کنون دو بار ازدواج ناموفق داشته و هنوز درگیر تبعات آنها بوده و در ارتباط با فرزندان خود هم مشکل دارد . به نظر شما جمله " من دارای روابط عالی هستم " کمکی به او می کند ؟!!

با تکرار این جمله ، بلافاصله ذهن اعتراض کرده و او را سرزنش می کند که : تو در روابط خانوادگی آنقدر ضعیفی که دیگر کسی به تو زن نمی دهد ! چرا دروغ می گویی ؟ ...

پس قدرت ذهن را دست کم نگیرید . سخت می شود به ذهن دروغ گفت . شخص مثال ما ، اگر 1000 بار هم جمله بالا را تکرار کند باز هم نمی تواند ارتباط احساسی با آن برقرار کند .

بهتر است این شخص ، از جمله مشابهی استفاده کند که با شرایطش بیشتر همخوانی دارد . مثلا بجای جمله " من دارای روابط عالی هستم " بگوید : " روابط من با اطرافیان روز بروز بهتر می شود " یا " هر چه به همسرم عشق بیشتری بدهم عشق بیشتری دریافت می کنم " .

نمونه دیگر ؛ انسانی که سالهاست از فقر رنج می برد ، اگر عبارت «من ثروتمند هستم» را 1000 بار تکرار کند ، ذهن او 1000 بار به او یادآوری می‌‌کند که " خودتو گول نزن؛ تو بی‌پولی؛ تو از پس هزینه‌‌های روزمره زندگیت هم برنمیای؛ تو همونی هستی که 3 ماهه قسطت عقب افتاده ؛ تو همونی هستی که اجاره خونه‌ی ماه قبلت رو هنوز ندادی ، تو در تهیه 2 کیلو گوشت برای زن و بچه ها موندی ... "

اگر تکرار عبارت تأکیدی «من ثروتمند هستم» برای یک فرد کم‌‌توان مالی ، باعث ثروتمند شدن او می شد ، الآن با افراد زیادی مواجه نبودیم که 2 یا 3 سال است که فقط مشغول تکرار عبارات تأکیدی به این میزان صریح هستند و نتیجه‌‌ای هم نگرفته‌‌اند!

 پس برای نتیجه گیری بهتر ، جملات تاکیدی را به گونه ای انتخاب کنیم که با شرایطمان  فاصله فضایی نداشته باشد ، بخصوص اگر در ابتدای مسیر قرار داریم . جمله تاکیدی که فرسنگ ها با ما فاصله دارد باور پذیر نیست و نمی توانیم با آن ، رابطه احساسی برقرار کرد و از سوی دیگر مغز و ذهن ، آن را یک بلوف بحساب آورده و مانع تاثیر آن می شوند .شخصی که در شرایط سخت مالی زندگی می کند بجای گفتن " من ثروتمند هستم " می تواند این جمله را انتخاب کند " شرایط مالی من روز به روز بهتر می شود " .این جمله برای ذهن منطق گرای ما بیشتر قابل قبول است و لذا با مقاومت ذهنی کمتری مواجه می شویم و راحت تر به ناخوداگاه ما نفوذ خواهد کرد .

نکته دوم : انتخاب کلماتی متناسب با حال خود

جملات تأکیدی زمانی برای ما کار می‌‌کنند که احساسمان را درگیر کنند، پس به سبک شخصی خودمان جمله بسازیم .جملات و عباراتی استفاده کنیم که با ادبیات و روحیه مان سازگاری داشته باشد .

جملات " من لبریز از پرتو عشق کائناتم " و " من عشق الهی را جذب می کنم " دارای یک مفهوم هستند . این ما هستیم که انتخاب می کنیم کدام جمله با روحیه و احساس مان سازگاری بیشتری دارد . یا جمله‌ی «همه‌ چیز در جهان من در حد کمال است " و " خدایا شکرت که همه چی عالیه " مفهوم یکسانی دارند . اکنون شما هستید که باید عبارت مناسبی را انتخاب کنید که با آن ارتباط احساسی بیشتری داشته باشید .

نکته سوم : گفتگو با ذهن

در ابتدای کار ، ذهن منطق گرا ، در مقابل هر جمله تاکیدی که به کار بریم مقاومت می کند . او به دنبال تحلیل منطقی آن جمله است و شروع به مقایسه وضعیت فعلی و پیشین شما با محتوای جمله می کند . در چنین شرایطی بهتر است به افق های نزدیکی فکر کنیم تا کم کم و به تدریج ، ذهن ، آماده شود . به مثال زیر  توجه کنید :

مجید ، چند شغل داشته که به دلایل مختلف آنها را ادامه نداده . در حال حاضر در فروشگاه کوچکی قفسه مواد غذایی را مرتب می کند . او جمله " موفقیت در دستان من است " را هر روز تکرار می کند . ذهن مجید بلافاصله با یادآوری خاطرات شکست های شغلی ، او را دلسرد می کند . راه حل پیشنهادی به مجید چیست ؟

بهتر است مجید فضای فکری مثبتی را برای خود بوجود بیاورد . مثلا همراه با تکرار جمله تاکیدی ، به این موارد فکر کند : " من در شغل های قبلی تجربه خوبی بدست آوردم . همیشه اوضاع بد نبود و گاهی درآمد خوبی داشتم . این فروشگاه می تونه سکوی پرتاب من باشه . اگه بهتر کار کنم ارتقا شغلی می گیرم و میرم پشت صندوق فروشگاه . می تونم از تجربه اینجا استفاده کنم و در آینده فروشگاه خودمو بزنم . اگه روزی دو ساعت اضافه کاری انجام بدم پولشو پس انداز می کنم . من توان خوبی دارم و از پس کار بر میام .صاحب کار روی من حساب می کنه .همین که بین این همه متقاضی منو انتخاب کرده یعنی بهم اعتماد کرده . منم ثابت می کنم انتخابش درست بوده ...."

با چنین افکاری ، ذهن ما کم کم آماده شده و جمله تاکیدی باور پذیر می شود و ارتباط احساسی بهتری با جمله برقرار می شود .

نکته چهارم : زمان مناسب

همه ما در طول روز حال و احساسات متفاوتی را تجربه می کنیم . گاهی سرحال و پر انرژی و گاهی حساس و گرفته . به حال خود در زمان گفتن جملات تاکیدی توجه کنید . برای شروع بهتر است در زمان هایی که حال خوبی دارید و احساسات مثبتی را تجربه می کنید جملات را به زبان جاری کنید . چرا که در این زمان ها ، ارتباط احساسی قوی تری با جملات برقرار خواهید کرد .

معمولا پیشنهاد می شود در اول صبح و در انتهای روز و قبل از خواب ، جملات تاکیدی گفته شوند . ولی این موضوع در حد یک پیشنهاد هست و انتخاب زمان مناسب برای هرکس ، مختص خود اوست .

نکته پنجم : جمله بندی مناسب

در عبارات تأکیدی بهتر است که از کلمات مثبت استفاده کنیم و خوب است که در همه گفتگوهای روزانه به آن توجه داشته باشیم. هر چه عبارات تاكيدي ساده تر و كوتاهتر باشد، نفوذشان به ناخودآگاه سريع تر انجام مي شود.همچنین عبارات تأکیدی را بهتر است با افعال زمان حال به‌کار بریم تا از این طریق به حضور در لحظه حال بیشتر توجه کنیم و از وابستگی‌های مربوط به گذشته یا آینده رها شویم.

نکته ششم : حال درونی

هر جمله تأکیدی حتماً از یک پایه معرفتی و شناختی برخوردار است؛ یعنی ما از راه تأمل و اندیشیدن ، به چنین باوری رسیده‌ایم و صادقانه آن را بیان می‌کنیم. در حقیقت بهتر است جملات را با ایمان قلبی و حسی عمیق بیان کنیم و جملاتی که به زبان می آوریم را باور داشته باشیم .

نکته هفتم : آداب بیان

در این تمرین همچون سایر تمرین‌های معنوی نظم درونی بسیار مهم است و بهتر است آن را با خویش‌ انضباطی کاملی انجام دهیم. از همین رو پیشنهاد می‌کنیم زمان مشخصی را برای بیان کردن جملات انتخاب کنیم و تمرین را با آداب و قوانین ویژه‌‌ای انجام دهیم. به‌عنوان مثال به تعداد مشخصی جمله را تکرار کنیم، در سکوت و همراه با تمرکز آن را انجام دهیم و به تأثیر جملات در وجود خود توجه کنیم.

نکته هشتم : ابزارهای کمکی

می‌توانیم برای تأثیر بیشتر جملات از روش‌های دیگری نیز کمک بگیریم. مثلاً کارت‌های جملات را روی جایی که در معرض دید ماست قرار دهیم یا هر جمله را در تقویم روزانه خود نیز بنویسیم. همچنین می‌توانیم جملات را روی صفحه گوشی بنویسیم یا روی لپ‌تاپ خود قرار دهیم.

همچنین می توانیم از جعبه هایی با نام جعبه جملات تاکیدی استفاده کنیم . نمونه ای از این جعبه ها در سایت پرنیان اراِئه شده است .

نکته نهم : عدم وابستگی به نتیجه

به نتيجه وابستگي نداشته باشيم و به خداوند توكل كنيم.
وابسته نبودن به نتيجه، عملي بسيار نيرومند است. به محض اينكه از وابستگي به آرزوهايتان دست مي كشيم، آنها را خلق خواهيم كرد.

نکته دهم : تکرار و تکرار و تکرار

زياد تكرار كنيم و در اين كار پشتكار داشته و صبور باشيم.شكستن يك سنگ به ضربات مكرر چكش نياز دارد . همانطور که باورها و عادات گذشته به مرور زمان شکل گرفته از بین بردن آنها هم نیاز به زمان و تمرین و تکرار دارد.

ترجمه و تدوین : گروه مطالعاتی پرنیان

با الهام از نظرات سازنده خانم دکتر میرزا وزیری

برچسب ها :

جملات تاکیدیعبارات تاکیدیجملات تاکیدی مثبتانتخاب جملات تاکیدیجعبه جملات تاکیدیعبارات تاکیدی مفیدعبارات تاکیدی مضرمانترا

مقالات پیشنهادی

چگونه معنای زندگیتان را پیدا کنید
یکشنبه 26 بهمن 1399
چگونه معنای زندگیتان را پیدا کنید
زندگی
یک تعطیلات دوست داشتنی برای افزایش قدردانی
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400
یک تعطیلات دوست داشتنی برای افزایش قدردا...
زندگی
داستان بولت ژورنال
دوشنبه 14 تیر 1400
داستان بولت ژورنال
زندگی
پنج عادت ذهن که دلشکستگی را بدتر می کند
دوشنبه 23 فروردین 1400
پنج عادت ذهن که دلشکستگی را بدتر می کند
زندگی

نظر شما درباره این مطلب

دوست گرامی، برای ثبت نظر خود، ابتدا باید در سایت ثبت نام نمایید و یا با نام کاربری و کلمه عبور خود وارد شوید.

نظرات کاربران

    برای این مطلب تاکنون نظری ثبت نشده است.